Blogger Widgets

středa 7. listopadu 2012

ROZHOVOR: Jeff Buchette ze SCARLET ANGER pro HMH

Na začátku tohoto týdne jsme psali recenzi o debutu lucemburské thrashové smečky SCARLET ANGER. Využili jsme příležitosti a vzápětí kytaristovi Jeffu Buchettovi položili pár otázek. S radostí vám tedy předkládám svůj historicky první autorský rozhovor. Doufám, že se vám bude líbit, osvětlí některé věci a  navnadí vás k poslechnutí desky Dark Reign. Get Thrashed:

Hudební vzory jsou ve vaší hudbě hodně znát. Proč jste zvolili zrovna oldschool thrash v době, kdy se snaží všichni hnát dopředu a objevovat neznámé muzikální dimenze?

Prostě hrajeme hudbu, která se nám nejvíc líbí! Všechny nás ovlivňují různé věci jako KREATOR, ANNIHILATOR, starší METALLICA, MACHINE HEAD nebo dokonce IRON MAIDEN a mnoho dalších; všichni jsme otevřeně smýšlející muzikanti. Posloucháme spoustu druhů metalu. Také mnoho moderních metalových sestav, ale nesnažíme se znít jako jedna skupina, takže mohu říci, že na nás mají vliv všechny kapely. Jednoduše píšeme hudbu, kterou máme rádi. Při psaní písní se nechceme soustředit pouze na jeden styl. Pokud to zní dobře, držíme se toho, pokud ne, jdeme od toho.

Takže co si myslíš o moderním metalu, žánrech jako post-hardcore, a mladých kapelách?

No, líbí se mi některé moderní metalové skupiny, ale neposlouchám je denně. Jsou tu některé skupiny, které se snaží zkombinovat modernost s více tradičními prvky, a takové preferuji. Ale myslím, že nakonec je to jen otázka vkusu. Líbí se mi na tom, že to přináší zcela nový zvuk do mnoha skvělých písní, ale někdy mám pocit, že hodně mladých metalových kapel zní stejně. Možná je to proto, že jsem vyrůstal s kapelami jako IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST nebo METALLICA, kdežto spousta nových kapel vyrůstala s mladšími interprety. 

Dark Reign mi zní trochu jako koncepční deska a navíc zahrnuje loňské EP. Můžeš říct něco o lyrickém pozadí a inspiraci?

Ve skutečnosti to není opravdové koncepční album. Poté, co jsme věděli, že budeme muset udělat celé album založené na EP, snažili jsme se držet stejných témat, která už jsme měli. Ale písně nesledují reálný koncept, většina skladeb je o našem každodenním životě. Pokud se s něčím střetáváme, pak to má vliv na naše texty. Například: From Fool To King je o všech těch castingových show, kdy z jednoho člověka (nebo kapely) udělají na chvíli superhvězdu a pak se na něj zapomene. Game Over je o filmu SAW a nese zprávu, abyste si užívali svůj život dokud můžete.

Píseň Scarlet pochází z první demonahrávky kapely. Její struktura je zcela odlišná od zbytku Dark Reign. Co vedlo k takovým rozdílům?

Právě proto, že Scarlet pochází z prvního dema kapely z roku 2007, kdy se kapela stále snažila najít svůj styl. Tehdy jsem ještě v sestavě nebyl, a taky měli jiného bubeníka. No a po této výměně skupina získala tvrdší a více thrash metalový zvuk než na začátku. EP Kill The King byla první věc, kterou jsme udělali v současné sestavě.

Lucembursko je velmi malá země. Jak to tam vypadá s metalovou scénou, podporou a vztahy mezi skupinami?

Myslím, že metalová scéna je hodně aktivní a dost velká v poměru k rozloze země. Mnoho skupin a hlavně mladší sestavy jsou kompletně na metalcoru. Ale je zde určitě velké množství dalších různých žánrů! Scéna zahrnuje téměř všechny podoby, včetně doomu, deathu, thrashe, progressivu a také je tu několik klasických či melodic metalových kapel.

Takže jsou nějaké kapely, které bys nám doporučil a proč?

Ve skutečnosti jich je hodně, které bych mohl doporučit! DESDEMONIA, ABSTRACT RAPTURE, SCARRED, SLEEPER´S GUILT, COSMOGON, KRATON, abych jmenoval alespoň některé. Ale je jich víc! Všechny tyto kapely jsou na poměrně vysoké úrovni, což je myslím skvělé. Některé existovali už, když jsem byl mladý teenager, a stále jsou schopni psát úžasnou hudbu a předvádět skvělou show!


Chystáte se s kapelou v blízké budoucnosti do České republiky? Na co bys lidi nalákal?

No, bylo by to úžasné! Opravdu se těšíme na šňůru v příštím roce a možná dopíšeme další album. V tuto chvíli ale není snadné naplánovat skutečné turné, tak se snažíme hrát jako předkapela většímu jménu nebo vystupovat na některých festivalech. Jenže všechny festivaly dostávají tolik žádostí o zařazení, že je vážně těžké vystoupit z masy. Ale nemůžeme se dočkat až vyjedeme a budeme hrát! Pokaždé na pódiu odevzdáváme víc jak 100% a snažíme se pařit s davem tak tvrdě, jak jen to jde!

Jeffovi tímto ještě jednou děkuji za odpovědi a kapele SCARLET ANGER přeji mnoho úspěchů ve všech možných oblastech!

Žádné komentáře:

Okomentovat